Look up in wonder
Image default
Gezondheid

Wat is een labiacorrectie?

Een labiacorrectie wordt in het Nederlands ook wel een schaamlipcorrectie genoemd. Het is een ingreep waarbij de verhouding tussen de binnenste en natuurlijk de buitenste schaamlippen wordt verbeterd. Te grote schaamlippen aan de binnenkant kunnen ongemak en pijn veroorzaken. Veel vrouwen hebben hier ontzettend veel last van en kunnen veel dagelijks activiteiten niet meer goed uitvoeren. Zo kunnen ze minder goed sporten en krijgen ze met het vrijen hier ook snel last van. Dit is natuurlijk allemaal vervelend, maar zelfs het dragen van strakke kleding wordt hierdoor een stuk moeilijker. Sommige stofjes van de broek kunnen ook sneller zorgen voor meer irritatie aan de schaamlippen.

Niet alleen tegen ongemak

Naast fysiek ongemak zijn er ook veel vrouwen die het simpelweg niet mooi vinden. Vrouwen kunnen hierdoor onzeker raken en willen juist dat beide schaamlippen op dezelfde hoogte zitten. Gelukkig zorgt een labiacorrectie ervoor dat de schaamlippen een betere verhouding krijgen. In de meeste gevallen is er ook een vrouwelijk medisch team die de behandeling uitvoert. Veel vrouwen vinden dit een stuk fijner dan een mannelijk team en daarom doen veel klinieken dit. Maar hoe werkt een labiacorrectie nu precies? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in, zodat je er alles over te weten komt.

Labiacorrectie: hoe werkt de behandeling?

Bij veel vrouwen steken de binnenste schaamlippen erg ver uit. Dit kan komen door de puberteitsjaren en hier zijn de schaamlippen op een verkeerde manier ontwikkeld. Ook kan het na een bevalling zo zijn dat je veel last krijgt van groter wordende schaamlippen. Met een labiacorrectie kun je dit probleem snel en effectief oplossen. Het is een dagbehandeling en duurt vaak niet langer dan 2 uur. Soms worden er meerdere ingrepen gedaan en kan het zijn dat het iets langer duurt. Een plastisch chirurg bepaald met jou samen over hoeveel weefsel er verwijderd gaat worden. Bij de ingreep wordt gebruik gemaakt van een plaatselijke verdoving, maar dit kan ook een volledige verdoving zijn. Tijdens de ingreep wordt er een snede gemaakt in de schaamlip en wordt het weefsel verwijderd. Na de ingreep wordt de wond gesloten en worden de bloedvaatjes dichtgebrand. Er blijven bijna geen littekens over van de ingreep en dit wordt door velen gezien als een groot voordeel. Sommige vrouwen kiezen er voor om zowel de binnenste als buitenste schaamlippen te laten behandelen.

De nazorg

De nazorg van een labiacorrectie is vrij eenvoudig en ook behoorlijk snel. Dit komt door de ontwikkelingen op het gebied van plastisch chirurgie. Direct na de operatie zijn de schaamlippen gezwollen en pijnlijk. Het is ook mogelijk dat je bloedverlies hebt en na de eerste dag van de labiacorrectie nemen de zwellingen toe. De pijn kun je bestrijden met pijnstillers en ieder uur moet je de schaamlippen minimaal 10 minuten koelen. Na 2 weken zijn de meeste klachten afgenomen en kun je de dagelijks activiteiten uitvoeren, die je normaal ook doet. In de eerste 6 weken is het in ieder geval van groot belang dat je niet gaat sporten en ook niet bezig gaat met vrijen.