Look up in wonder
Image default
Oog Laseren

Vooronderzoek ooglaseren, hoe werkt het?

Vooronderzoek ooglaseren, hoe werkt het? 

Tijdens een vooronderzoek voor jouw ooglaserbehandeling wordt een uniek profiel van je ogen gemaakt met moderne meetapparatuur. Net als een vingerafdruk, is geen enkel oog hetzelfde. Vaak is het mogelijk om dit onderzoek gratis uit te laten voeren om vast te stellen of het mogelijk is om jouw ogen te laten laseren. De specifieke kenmerken van jouw ogen worden bepaald, waardoor het duidelijk wordt of je geschikt bent voor ooglaseren. Als dit niet het geval is zijn er doorgaans nog andere behandelingen mogelijk.

Geen lenzen dragen

Draag jij normaliter lenzen? Deze mag je voor het vooronderzoek even niet dragen, want contactlenzen vervormen namelijk het hoornvlies. Door de lenzen een poosje niet te dragen raakt het hoornvlies weer terug in de natuurlijke staat. Dit maakt het mogelijk om een beter beeld te krijgen van het hoornvlies en de juiste sterkte te bepalen. Zachte lenzen mag je vanaf 1 week voor het onderzoek niet dragen, harde lenzen vanaf 3 weken van tevoren niet en nachtlenzen vanaf 6 weken van tevoren.

Het vooronderzoek

Tijdens het onderzoek worden alle facetten van je ogen in kaart gebracht door de optometrist of refractionist. De oogarts analyseert vervolgens de meetgegevens en bespreekt deze met je. Ook worden er een aantal vragen gesteld over het zicht en de algemene gezondheid en wordt de gezondheid van jouw ogen gecontroleerd. Zo wordt duidelijk of je in aanmerking komt voor een ooglaseren of lensimplantatie. Onder andere van belang zijn de vorm en dikte van het hoornvlies en de sterkte-afwijking van de ogen, dus wat de benodigde correctie is. Doorgaans wordt dit bepaalt met de autorefractor. Ook worden onzuiverheden op het hoornvlies gecontroleerd die het binnenvallende licht kunnen verstoren.

Vervoer terug regelen

Je krijgt tijdens het onderzoek oogdruppels toegediend waardoor de oogarts beter in je ogen kan kijken. Hierdoor zie je tijdelijk wazig en heb je meer last van licht. Dit kan de hele dag storend blijven, waardoor je niet kunt fietsen of autorijden. Het valt dus altijd aan te raden om samen met iemand naar het onderzoek te komen of met het openbaar vervoer te komen. Neem ook een zonnebril mee.