Look up in wonder
Image default
Kinderen

Laat je kind fouten maken

Laat je kind fouten maken

Weet je nog de laatste keer dat je kind een fout maakte? Ik weet zeker dat het frustrerend was, maar weet je wat? Fouten zijn leermomenten. Ze laten kinderen zien wat er niet werkt en waarom. Het geeft hen de kans om het opnieuw te proberen. Fouten helpen je kind groeien. Ze leren je kind nieuwe dingen en bouwen hun zelfvertrouwen op. Het helpt je ​​kind over het algemeen een beter mens te worden. Als je je kind fouten laat maken, krijgt het de ruimte die het nodig heeft om als individu te leren en te groeien – want laten we eerlijk zijn: iedereen heeft fouten gemaakt in zijn eigen leven. Je kunt beginnen door ze bijvoorbeeld te leren fietsen op een loopfiets. Ze maken misschien fouten bij het rijden op hun eerste fiets, maar het zal hen in de toekomst trainen om op grotere fietsen te rijden.

Stel limieten in en geen regels

Kinderen krijgen vaak te horen wat ze niet kunnen. Ouders en leerkrachten stellen vaak regels op voor kinderen zonder na te denken over wat ze in plaats daarvan zouden moeten doen. Een ouder kan bijvoorbeeld tegen zijn kind zeggen dat hij zijn telefoon niet mag gebruiken aan tafel. Het zou echter veel beter zijn om je te concentreren op het creëren van grenzen rond het gebruik van mobiele telefoons en het stellen van limieten rond geschikte tijden voor het gebruik ervan in plaats van deze regel in te stellen (bijvoorbeeld alleen tijdens niet-traditionele schooluren). Grenzen gaan over wat je wel of niet gaat doen (“Ik zal ervoor zorgen dat mijn zoon ontbijt voordat hij naar school gaat”). Regels gaan over wat je kind wel of niet mag doen (bijv. “Elke dag voordat je naar school gaat moet je ontbijten”). Je kunt limieten stellen aan wanneer ze met hun speelgoed spelen en wanneer ze dit terug in hun fietstassen moeten doen om ze op te ruimen.

Moedig zelfhulp vaardigheden aan

Je kunt je kinderen helpen zelfhulp vaardigheden te ontwikkelen door ze te leren hoe ze taken voor zichzelf kunnen uitvoeren, zoals hun bed opmaken of hun tanden poetsen. Je kunt ze ook leren aan te kleden. Misschien wil je ze zelfs eerst laten zien hoe jij die dingen doet. Eerst zou je misschien het volgende zeggen: “Je hebt weer eens twee verschillende sokken in je hand. Laat me helpen de goede pakken en deze aan doen.” Je zou ze echter dit kunnen zeggen: “Laten we vandaag de goede sokken aan doen, want deze passen beter.” Betrek je kind bij de dagelijkse klusjes en beslissingen. Ik weet dat het verleidelijk is om kinderen vrij te laten voor huishoudelijk werk, maar dit is een geweldige manier voor hen om over verantwoordelijkheid te leren en een gevoel van zelfredzaamheid te krijgen. Je kunt ze leren hoe ze een anti diefstal rugzak kunnen gebruiken, zodat ze leren hoe belangrijk het is om voor de eerste levensbehoeften te zorgen.

Laat kinderen hun emoties uiten

Het zelfrespect van een kind houdt rechtstreeks verband met het vermogen om emoties en gevoelens te uiten. Ouders kunnen kinderen helpen door hen aan te moedigen hun emoties te uiten. Ouders kunnen ook aandachtig luisteren als ze over een bepaald onderwerp of vraagstuk willen praten. Het gesprek niet onderbreken tenzij het nodig is dat het kind zich gehoord en begrepen voelt, is ook een manier om het kind te helpen. Ervoor zorgen dat kinderen zich bewust zijn van hoe anderen zich voelen door vragen te stellen als “Ben je boos?” of “Vind je dit spel leuk?” is ook relevant.