Look up in wonder
Image default
Verbouwen

Hoe draagt circulair bouwen bij aan een duurzamere toekomst?

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. In de bouwsector speelt duurzaamheid ook een rol, de opkomst van circulair bouwen. Maar wat houdt het eigenlijk in en hoe draagt het bij aan een duurzamere toekomst? Het doel van de bouwmethode is afval te verminderen en beter gebruik maken van materialen door hergebruik en recycling. Hiervoor is een totaal nieuwe manier van denken vereist over de productie, ontwerp, gebruik en sloop van gebouwen.

De basisprincipes van circulair bouwen

De bedoeling in de bouwsector is dat materialen en grondstoffen zoveel mogelijk worden hergebruikt, en het afval beperken. Een gebouw moet ontworpen worden op een manier zodat het flexibel aanpasbaar is, zodat het meerdere functies kan vervullen gedurende levenscyclus. Hiermee wordt de levensduur van een gebouw verlengd en is er minder behoefte aan nieuw materiaal. Ook worden er modulaire bouwtechnieken ingezet, het werkt zoals een legosysteem waardoor je ze in en uit elkaar kan zetten. Ook moet er een energiezuinig ontwerp worden gemaakt, denk hierbij aan geïsoleerde gebouwen en zonne-energie.

Praktische tips voor duurzaam en circulair bouwen

Als je aan de slag wilt gaan is het handig om een paar dingen in gedachten te houden. Hier zijn praktische tips:

  • Begin met een grondige planning: het is nodig om een grondige planning te maken en het is handig om samen met architecten en bouwers te werken die ervaring hebben met deze bouwmethoden.
  • Kies voor herbruikbare materialen: je kan het beste materialen gebruiken die een lange levensduur hebben en weer makkelijk opnieuw kunnen worden ingezet zoals glas, staal en hout. De materialen moeten zo minmogelijk behandeld worden met chemische stoffen.
  • Ontwerp voor demontage: een gebouw moet na gebruik weer makkelijk kunnen worden gedemonteerd, en de materialen moeten kunnen worden gescheiden voor hergebruik.
  • Minimaliseer energie- en watergebruik: energiezuinig betekent meer dan alleen besparen op de energierekening, maar ook de energie hoeveelheid die nodig is voor de bouw en het gebruik van het gebouw.
  • Werk samen met lokale leveranciers: als je leveranciers uit je omgeving gebruikt vermindert dit transportkosten en CO-2 uitstoot. Hiermee versterk je de lokale economie en verminder je de ecologische impact.

 

De voordelen van circulair bouwen

Circulair bouwen biedt allerlei voordelen, voor het milieu, economie en samenleving.

  • Minder afhankelijk grondstoffen: de bouwmethode vermindert de afhankelijkheid van grondstoffen, dat komt goed uit want er zijn steeds minder grondstoffen beschikbaar. Hierdoor worden natuurlijke hulpbronnen minder uitgeput.
  • Vermindering afval: de hoeveelheid afval wordt bij deze bouwmethode veel meer vermindert dan bij traditionele bouwmethoden. In de conventionele bouw belandt na de sloop het grootste deel van de gebruikte materialen op de stortplaats. Als onderdelen opnieuw gebruikt of gerecycled worden, belanden er minder gebruikte materialen op de stortplaats.  
  • Kostenbesparing: op de lange termijn kan circulair bouwen tot kostenbesparing leiden. De kosten van een circulair bouwproject kunnen hoger zijn, maar door de langere levensduur bespaar je uiteindelijk tijdens de gebruiksfase van het gebouw. En bij de sloop van een gebouw zijn er minder materiaalkosten bij een nieuwbouwproject omdat materialen van het gesloopte gebouw gedeeltelijk kunnen worden hergebruikt.
  • Sociaal: doordat de gebouwen aanpaspaar en flexibel zijn kan er beter worden ingespeeld op de veranderende behoeften van de samenleving. Denk hierbij aan het aanpassen van het omvormen van kantoren naar woonruimtes of voor verschillende gezinssamenstellingen.

 

https://www.fiberplast.nl/